חשיבות טיפול בשיני הילד
בגיל מוקדם?
האם שיניים עקומות הן תורשתיות?
מחקר מודרני מגלה את הסיבות האמיתיות
מה גורם לשיניים עקומות?
לרוב הילדים יש כיום שיניים עקומות, דבר שניכר מגיל חמש ולעתים קרובות מיוחס לגורמים תורשתיים. עם זאת, במקום להאשים את הגנטיקה בשיניים עקומות והתפתחות לקויה של הלסתות, מחקר מודרני הביא ראיות המצביעות על סיבות אחרות.
נשימת פה, דחיפת לשון, בליעה הפוכה ומציצת אגודל
(המכונה הרגלים תפקודיים לא נכונים) הם הגורמים האמיתיים.
גם אלרגיות, אסטמה ויציבת פה פתוח תורמים להתפתחות לא נכונה של הלסת.
כשגדלנו, לרובנו הייתה אחת או יותר מהבעיות התפקודיות הללו, שייתכן שהיווה
את הגורם להתפתחות לא נכונה של שיניים ופנים.
Malocclusion (מנשך עקום)
השיניים אינן מתעקמות במקרה והעדויות המעודכנות ביותר מגלות שרוב הבעיות האורתודונטיות הן תוצאה של התפתחות לא נכונה של הלסת.
התפתחות מוגבלת זו, הניתנת לגילוי בגיל צעיר, מגבילה את המקום הפנוי לשיניים הבוקעות ומונעת מהן לבקוע למצב הטבעי האידיאלי שלהן.
טיפול יישור שיניים מסורתי בשיניים עקומות, או אי-סתימה בשמה המקצועי, מתעכב לרוב עד שכל השיניים הקבועות עברו בסביבות גיל 12 ולמרבה הצער, סמכים ועקירת שיניים בגיל ההתבגרות אינם פותרים את הבעיות הבריאותיות הבסיסיות. הילדים בתמונה למעלה הם רק בני ארבע עד חמש וכבר אפשר לראות את שיני החלב שלהם צפופות. כתוצאה מכך, לא יהיה מספיק מקום עבור כל השיניים הקבועות כדי להתאים ליישור הנכון. זה לא בגלל שהשיניים גדולות מדי, אלא יותר מקרה שהלסתות לא התפתחו מספיק. מכיוון שהשיניים הקבועות גדולות יותר, לא יהיה להן מקום להתאים ללסתות הקטנות יותר.
יישור שיניים מסורתי מתעלם מהגורמים הללו ומתמקד רק באילץ השיניים להיות ישרות יותר. מחסור במקום מספיק הוביל לנוהג המקובל של עקירת שיניים קבועות בריאות, מה שעלול לגרום לפרופיל פנים שקוע ועם הזמן להופעת הזדקנות מעבר למצופה. גישה מזיקה זו גם מובילה לעיתים קרובות לכך שהצפיפות האורתודונטית חוזרת, אלא אם כן מודבק חוט קבוע על השיניים, מכיוון שהסיבות הבסיסיות לא טופלו.
"אתה מתחיל בטיפול כשאתה מגלה את הרגלי הפה הירודים שהולכים ליצור בעיות ואתה מתייחס להרגלים, לא לשיניים."
ד”ר בארי רפאל, אורתודנט
(קליפטון, ניו ג'רזי, ארה"ב)
בריאות והתפתחות
אם ילד נושם בפה פתוח הלשון שלו לא תנוח בגג הפה, מה שגורם לרוב ללסת עליונה לא מפותחת ולהגבלת צמיחה קדימה של הלסת התחתונה. לצד החשש מהצפיפות, התפתחות לא נכונה של הלסת העליונה עלולה להשפיע על הנשימה של הילד על ידי הגבלת דרכי הנשימה.
הערכה מוקדמת לסימנים להתפתחות לקויה של הלסת הופכת יותר ויותר
.לאופציה טיפולית שיותר רופאי שיניים, אורתודנטים ורופאים מיישמים
בנוסף להשפעה על התפתחות הלסת והפנים, מקצוע הרפואה מכיר כיום בכך שנשימת הפה אינה תקינה והיא גם אחד התורמים העיקריים לבעיות נשימה בשינה (SDB). התסמינים כוללים נחירות, עייפות בוקר וקשיי למידה עם מקרים קיצוניים הפסקת נשימה לפעמים במהלך הלילה. זהו המצב הרפואי הנקרא דום נשימה חסימתי בשינה - OSA. אם אינו מטופל, SDB עלול להוביל לבעיות בריאותיות משמעותיות וחמורות הגורמות לאיכות חיים ירודה יותר בבגרות.
תסמינים הקשורים בדרך כלל להפרעות נשימה בשינה
(SDB) יכולים לכלול:
-
בעיות התפתחות והתנהגות
-
נחירות
-
התנשפויות
-
דום נשימה חסימתי בשינה
-
הפרעות שינה
הרגלי תזונה
בשנות ה-30, רופא שיניים אמריקאי בשם ד"ר ווסטון א. פרייס גילה כי הסיבות לעששת, צמיחת הלסת ויישור שיניים קשורים מאוד ל'תזונה המודרנית' של אותה תקופה. למרות ששיניים עקומות נמצאו בשפע בארצות הברית, הוא החליט לחקור קבוצות גזעיות שונות בכל רחבי הגלובוס ומצא שלאלה שעדיין נוקטים תזונה פרימיטיבית יותר אין עששת, לסתות גדולות יותר ושיניים ישרות.
הוא ייחס זאת גם לקשיות המזון וגם לערך התזונתי שלו הגבוהים עד פי 10.
היום יש הרבה ילדים עם עששת שלא יודעים למה יש להם את זה או איך להימנע מזה. תזונה נכונה חשובה לבריאות והתפתחות מיטבית.
שיניים עקומות
צמיחה לקויה של הלסת
מהן הסיבות האמיתיות ?
סקירה כללית
גורמים תורשתיים או שיניים גדולות בלסתות קטנות אינם אחראים לשיניים צפופות או להתפתחות לא נכונה של הלסת. האשמים האמיתיים הם נשימת פה, דחיפת לשון, בליעה הפוכה ומציצת אגודל, אשר ידועים כהרגלים מיופונקציונליים לא נכונים.
אלרגיות, אסטמה ויציבה פתוחה בפה מרכיבים את הבעיה ולרוב הילדים יש לפחות אחת מהבעיות התפקודיות הללו התורמות להתפתחות שגויה של שיניים ופנים.
אם הלשון והשפתיים אינן מתפקדות כהלכה, שיניים צפופות ולסתות לא מפותחות הן התוצאה. אלה נקראים הרגלים מיופונקציונליים לא נכונים. אם התפקוד וצורת הלסת נכונים, יש הרבה מקום לשיניים.
כאשר פניו של ילד צומחים קדימה ולמטה, הלסתות מושפעות ומתעצבות מחדש על ידי שרירי הפנים.
אם השרירים הללו פועלים כראוי, הלשון נמצאת במצב הנכון והפה סגור בעיקר, לילד יש את היכולת להגיע למלוא הפוטנציאל הגנטי שלו עם מספיק מקום לשיניים הקדמיות והאחוריות להשתלב במיקומן הנכון.
נשימה
אם ילד נושם מהפה, הלשון שלו לא מסוגלת לנוח במצב הנכון והפה יישאר פתוח. זה גורם לשרירי הלסתות והפנים להגביל את הצמיחה הנכונה קדימה, וכופה אותה לאחור ולמטה וכתוצאה מכך ייצר לילד לסתות צרות ופנים לא מפותחות.
אנימציה זו מדגימה עד כמה הצמיחה קדימה אובדת ומדגישה את היעדר מרווח הלסת, שגורם לשיניים להצטופף ולא מאפשר מקום לשיני הבינה לעבור.
לשון
עובדה:
הלשון היא אחד השרירים החזקים בגופנו ויכולה להפעיל עד 500 גרם
(17.5 oz) של כוח. כדי לשים את זה בפרספקטיבה, נדרש רק 1.7 גרם
(0.05 אונק) של כוח כדי להזיז שן.
האם ידעת שיש נקודה בפה שלך שבה הלשון צריכה לנוח באופן טבעי בכל פעם שאתה לא אוכל או מדבר?
הלשון קובעת את הצורה והגודל של הלסת העליונה. אם לילד יש בדרך כלל תנוחת לשון נמוכה (כמו בנשימת פה) לשיניים העליונות לא יהיה מספיק מקום והלסת התחתונה נאלצת לאחור ולמטה, מה שמשפיע על אופן גדילת הפנים.
לסת עליונה רגילה צומחת כראוי מכיוון שהלשון מונחת במצב הנכון (הידוע בשם Correct Tongue Resting Position), שנמצאת בגג הפה.
אם הלשון שלך לא מונחת בגג הפה שלך, הלסת העליונה תהפוך צרה מדי ולשיניים לא יהיה מספיק מקום לצמוח ישר.
בליעה
דבר נוסף שצריך להיזהר ממנו הוא אם אתה בולע בדרך הלא נכונה, עם הרבה תנועה בשפה התחתונה. בליעה לא נכונה היא כאשר הלשון דוחפת קדימה והשפתיים נדחפות לאחור בעת הבליעה. כאשר זה קורה השיניים הקדמיות שלך יידחקו לאחור וזה גם גורם לשיניים שלך להיות צפוף. ילד בולע פעמיים בדקה ואם יש לו דפוס בליעה לא נכון (הפוכה), שרירי הפנים ידחפו לאחור נגד כיוון הגדילה, וימנעו מהפנים להתפתח לפוטנציאל הגנטי שלו.
שכבת העל בחלק השני של אנימציית וידאו זו ממחישה כמה צמיחה נורמלית אבדה. חוסר המקום הנובע מכך גורם לשיניים להיות צפופות וללא מספיק מקום לשיני הבינה.
שפתיים ולחיים
כוחות השפתיים והלחיים משפיעים מאוד על מיקום השיניים והלסתות.
טונוס שרירים ירוד או שליטה לא נכונה בשרירי השפתיים והלחיים מקשים על הילד לאטום את השפתיים ומגבירים את פעילות היתר בעת הבליעה.
בעת הבליעה לא צריכה להיות פעילות של השפה התחתונה. הרגלי שפתיים לא נכונים גורמים לצפיפות של השיניים התחתונות ולהגביל את צמיחת הלסת.
פוטנציאל גנטי
לפני יותר מ-27 שנים, ד"ר כריס פארל הקים את Myofunctional Research Co. (מפתחי ® Myobrace) וגילה את הגורמים האמיתיים לבעיות אורתודונטיות בילדים. הוא פיתח הערכה של 10 נקודות שאפשרה לכל ילד לעבור בדיקה לאיתור סימנים להתפתחות לקויה של הלסת והפנים.
ההערכה בוחנת את האופן שבו ילדים נושמים, את מנח הלשון שלהם ואת האופן שבו הם בולעים. הרגלים אלו משפיעים רבות על האופן שבו הלסתות מתפתחות ותיקון שלהן מאפשר לילדים לצמוח לפוטנציאל הגנטי שלהם ולחיות אורח חיים בריא מאוחר יותר בבגרותם.
צמיחת פנים לא נכונה הנגרמת מהרגלי פה לקויים בהשוואה
לצמיחת פנים נכונה (ייצוג תלת מימדי בלבד).
טיפול עם פלטה
מהם הסיכונים הפוטנציאליים?
מבוא
סמכים ועקירות שיניים בגיל ההתבגרות אינם פותרים את הסיבות הבסיסיות לשיניים עקומות והתפתחות לא נכונה של הפנים.
יישור שיניים עם סמכים משמש כבר עשרות שנים ליישור שיניים בגילאי העשרה המוקדמים כאשר כל השיניים הקבועות הופיעו, ולמרות שהוא יעיל
בכפיית השיניים ליישור ישר יותר, חשוב להכיר בכך שישנם חסרונות מתועדים היטב.
לצד השארת הסיבות הבסיסיות לשיניים עקומות ללא טיפול, לטכניקות יישור שיניים מסורתיות יש מספר סיכונים או מגבלות אחרות כולל ניתוח, נזק לאמייל ולשורש, כמו גם את הסבירות הגבוהה להישנות, אלא אם כן אתה מחוייב לצמיתות לענוד ריטיינר קבוע או נשלף.
הסיכונים והמגבלות העיקריים של טיפול בפלטה הם:
-
רגרסיה -עד 90%
-
נזק אמייל
-
נזק שורש - 100%
-
שימור - לכל החיים
הוכח כי מכשירים נשלפים כמו Myobrace® אינם גורמים לספיגת שורשים בגלל שימוש לסירוגין.
למרות ש-Myobrace®System עדיין ניתן לשלב עם פלטה, הם נדרשים בהרבה פחות מקרים ומותאמים לזמן קצר בהרבה עם כוחות קלים יותר.
רגרסיה
יציבות ארוכת טווח היא בעיה נפוצה בשיטות יישור שיניים מסורתיות והטיפול לרוב יגרום להישנות אלא אם כן השיניים נשמרות לצמיתות.
מחקרים מראים שכאשר משתמשים בפלטה עם או בלי עקירות, הסיכוי הוא כ-90% שהם יחזרו למקומם המקורי או יהפכו גרועים יותר מאשר לפני הטיפול.
התמונה בתמונה ממחישה שיניים חוזרות לאחר טיפול בפלטה.
"רגרסיה מתרחשת בעד 90% מהמקרים כאשר מסירים את הרטיינר."
American Journal of Orthodontics - May 2011
נזקי אמייל
פני השן מורכבים מאמייל השן - ציפוי קשיח ומינראלי המגן על השן מפני עששת. כאשר מתקינים פלטות, הם מחוברים לשיניים בתהליך כימי. משטח האמייל של השן נחרט כדי לאפשר חוזק מליטה טוב יותר. מכיוון שהן מחוברות לשיניים קשה יותר לנקות, מה שאומר שהאמייל עלול להירקב סביב הסמכים, ולגרום לכתמים לבנים או כתמים. בעת הסרת הפלטה, האמייל על פני השיניים עלול להינזק לצמיתות בתהליך. אם לא מנקים את השיניים כראוי, עלולות להיווצר בעיות כמו מחלות חניכיים, עששת וסילוק שיניים (סימנים לבנים או צבעוניים על השיניים).
נזק לשורש
מחקרים הוכיחו כעת שתנועה אורתודונטית של שיניים באמצעות הכוח המתמיד של הפלטה תגרום לנזק לשורשים בכמעט 100% מהמטופלים. המשמעות היא שחלק מהשורשים מומסים על ידי הטיפול האורתודונטי וחלק מהשיניים עלולות ללכת לאיבוד עם הזמן כתוצאה מכך. השימוש בכוחות לסירוגין ובמכשירים נשלפים הוכח כגורם נזק קטן לשורשים. האנימציה בתמונה מייצגת נזק לשן השורש שנגרם על ידי הפלטה.
"100% מהמקרים יכולים לצפות לספיגת שורשים של עד 4 מ"מ."
American Journal of Orthodontics - May 2011
שימור קבוע
ריטיינר הוא מכשיר המשמש לעצור את תנועת השיניים לאחר הסרת הפלטה. בשל העובדה שהטיפול הקונבנציונלי בפלטה אינו מטפל בגורמים לשיניים עקומות, הדרך היחידה להבטיח שהשיניים יישארו ישרות היא על ידי התקנת ריטיינר קבוע. לטיפולים חדשים יותר עם מיישרים ברורים יש את אותה בעיה של הישנות וגם דורשים תחזוקה לכל החיים עם ריטיינרים.
"הדרך היחידה להבטיח המשך יישור משביע רצון
לאחר הטיפול היא באמצעות רטיינר קבוע או ניתן להסרה לכל החיים."
American Journal of Orthodontics - May 1998
מטרות הטיפול
השגת שיניים ישרות בדרך הטבעית
אפשרו לילדכם למצות את הפוטנציאל הגנטי שלו!
המטרה של מערכת Myobrace® המיובאת ע”י Myofunction ישראל
היא להשיג התפתחות טבעית של הלסתות והשיניים.
עם התאמה טובה טיפול Myobrace® יכול להציע יותר מסתם שיניים ישרות יותר.
-
שיניים ישרות יותר
-
יישור נכון של השיניים והלסתות
-
שימוש מינימלי או ללא שימוש בפלטה
-
ללא צורך בעקירת שיניים בריאות
-
הפחתת הצורך ברטיינר קבוע
-
שיפור התפתחות הפנים
-
שיפור הבריאות כללית
-
התפתחות של פוטנציאל גנטי
לא תמיד ניתן להשיג את כל המטרות הללו. הצלחת הטיפול תלויה במידה רבה בהיענותו של הילד לטיפול ב-Myobrace®, ביכולת הביולוגית שלו לשנות הרגלים וכן בדפוסי גדילה. ככלל, ככל שמתחילים בטיפול מוקדם יותר - כך ניתן להגיע לרמת ההצלחה גבוהה יותר. התאמה טובה מאפשרת את התוצאות הטובות ביותר בילדים גדלים בגילאי 3 - 15 שנים.
איך מתחילים?
הזמנה לפגישת ייעוץ היא הצעד הראשון בתחילת הדרך וחשוב להורה ולמטופל להבין את תהליך הטיפול.
1.בייעוץ ראשון, המטפל יסביר לעומק את תהליך הטיפול ויעבור לתיעוד המקרה
אם ההורה רוצה להתקדם.
2.על מנת להעריך כראוי את הילד, המטפל יצטרך לערוך מודלים, צילומים, צילומי רנטגן ואולי גם סרטונים של השיניים, הפנים והיציבה.
3.עם מודלים של השיניים, תמונות וצילומי רנטגן ניתן לקבוע את שלב בקיעת השיניים והתפתחות הלסת, ולאחר סקירה והערכה של הרישומים,
יכין המטפל תוכנית טיפול מפורטת.
4.מידע זה יחד עם אפשרויות הטיפול והקשיים אפשריים,יוצגו בפגישת הייעוץ הבאה.
5.לאחר שתוכנית הטיפול הוצגה והובנה בבירור, ניתן להתחיל בטיפול.
בשלב זה יוצג למטופל מכשיר ה-Myobrace® הראשון שלו
ומומלץ שהמטופל יחזור לבדיקות סדירות.
שלבי הטיפול ב- ® Myobrace:
-
הזמינו פגישת ייעוץ
-
הערכת הטיפול תדרוש צילומים ומודלים לקביעת תוכנית הטיפול .
-
בעת ההערכה תוצג לכם תכנית טיפול מלאה
-
תקבלו את מכשיר Myobrace® הראשון שלכם.
-
יש לחזור לבדיקות קבועות וקביעת המשך הטיפול.
טופס הערכת טיפול ב- ®Myobrace
ההערכה הבאה בת 10 הנקודות מאפשרת לך לאתר את הסיבות שעשויות להשפיע על התפתחות הלסת והפנים של ילדך. מסתכלים על האופן בו הם נושמים, על היציבה, על הפה והלשון שלהם, וכן על האופן שבו הם בולעים.
אלה נקראים הרגלים תפקודיים המשפיעים מאוד על האופן שבו השיניים והלסתות שלהם מתפתחות.
תיקון הרגלים תפקודיים לקויים מאפשרים לילדים לצמוח לפוטנציאל הגנטי שלהם ולחיות אורח חיים בריא מאוחר יותר בבגרותם.
אפשרות 'שמור' זמינה עם השלמת ההערכה. מומלץ לקחת את הדוח הזה איתך כאשר אתה פונה למטפל-Myobrace.
מלאו את טופס הערכת הטיפול ושלחו לרופא המטפל >